Sjajni ''Nemci'' iz Knjaževačke gimnazije

Peto mesto Ljubice Đorđević na Republičkom takmičenju iz nemačkog jezika najbolji je plasman postignut u Knjaževačkoj gimnaziji decenijama unazad. Ova maturantkinja deo je ekipe koja je u sekciji nemačkog, sa profesorkom Lidijom Milojić, realizovala ideju o dvojezičnim menijima za knjaževačke restorane.

Na nedavno održanom Republičkom takmičenju u poznavanju nemačkog jezika, Lljubica Đorđević, maturantkinja Knjaževačke gimnazije osvojila je peto mesto, što je plasman, koji u ovoj školi nije zabeležen još od osamdesetih godina XX veka.

Ljubica nemački uči od petog razreda osnovne škole i smatra da je ovaj jezik koristan. Na takmičenju, čiji je domaćin bila Sportska gimnazija u Beogradu, kaže, bilo četrdesetak učenika uz cele zemlje, a ona je sa uspehom rešila testove, dok je usmeni deo, koji je trajao preko dva čas bio malo naporniji. 

''Ljubica je, bar od kada ja radim u ovoj školi, a to je poslednjih 12 godina, postigla najveći uspeh do sada na republičkom takmičenju. Osvojila je peto mesto, što se nije desilo još od osamdesetih godina,'' kaže njena profesorka Lidija Milojić.

Grupu đaka kojima je ovaj germanski i jedan od najvećih svetskih jezika blizak, Lidija Milojić okupila je u nemačkoj sekciji, odakle je potekla ideja o izradi dvojezičnih menija za knjaževačke restorane. Iza projekta stala je škola, pa je nastalo nešto što će gradu, okrenutom ka razvoju turizma, služiti i u godinama koje dolaze.

''Turisti su mi ukazali da mi u gradu nemamo menije u restoranima ni na jednom stranom jeziku'', kaže Lidija Milojić, objašnajavajući kako se rodila ideja o jelovnicima na nemačkom jeziku.

Ceo proces trajao je od oktobra, kada su obišli restorane, preveli njihove menije, uradili slike, dizajnirali i odštampali, ispričala nam je Natalija Radančić, dodajući da pojedine nazive jela, poput ćevapa, nije bilo moguće prevesti.

Iako je na listi intresovanja mladih još uvek na prvom mestu engleski, oni koji se opredele za učenje nemačkog, rade to sa puno entuzijazma i postižu dobre rezultate, razmišljajući o budućoj karijeri, kažu u Knjaževačkoj gimnaziji.