Preminuo Dragan Jovanović Vranjac : Laku noć, profesore

Preminuo Dragan Jovanović Vranjac : Laku noć, profesore

Nakon duge i teške bolesti 12. aprila preminuo je Dragan Jovanović Vranjac, profesor Knjaževačke gimnazije.

Kako je saopštila Knjaževačke gimnazija, Dragan Jovanović svoj radni vek proveo je kao profesor srpskog jezika i književnosti,  obrazujući mlade u kladovskoj, kotorskoj i knjaževačkoj gimnaziji. Deo života proveo je u Muzičko – izdavačkom preduzeću ''Nota'', gde je, sa grupom obrazovanih i mislećih ljudi, pokrenuo izdavanje kapitalnih sabranih dela Stevana Stojanovića Mokranjca i jedinstveni časopis za decu ''Cvrčak''.

Nakon demokratskih promena u Srbiji 2000. godine, zbog kojih mu ''ni zatvor nije teško pao'', bio je direktor Radio televizije Knjaževac, a poslednjih 15 godina svog života radio je u Knjaževačkoj gimnaziji. Savremenici i drugari pamtiće ga i kao jednog od urednika nezavisnog građanskog glasnika ''Razlog''.

Danas, kada je otišao iz ovog života, bar stotinjak Knjaževčana može da ispriča svoju priču o druženju sa njim. Recimo, o večerima, ili noćima, koje su obeležile filozofske rsaprave o smislu postojanja, ili polemike o obrazovanju mladih. Možda ste se u nekom trenutku sa njim sukobili kada je od vas tražio da budete iskreni i prema sebi i prema deci koju obrazujete.

Opozicionar u duši i svakoj vlasti, u godinama ''koje su pojeli skakavci'', nije umeo da oćuti i da kaže ''oprosti im Bože, ne znaju šta rade''.

Pisac ovih redova bio je svedok kako se svim srcem borio za odlazak košarkaša Gimnazije na Svetsko prvenstvo srednjiih škola u Istanbul. Njegov osećaj za pravednost, nije dozvoljvao da ''neke tamo birokrate'' zaustave pobednički pohod sjajne košarkaške generacije gimnazijalaca. I bio je u pravu sto posto !!!
Napiso je je nekoliko knjiga, uglavnom se baveći prošlošću knjaževačke opštine, istorijom nekih od najvažnijih institucija ovoga grada.

Objavljivanje svog poslednjeg rukopisa, kako Žarko reče, doživeo je nekoliko časova pred smrt.

Uvek je govorio da svakome od nas ''dođe čas kad mora da krepa''.

Dragan Jovanović Vranjac, čovek je za koga bar polovinu Knjaževčana vežu neke uspomene, najčešće one koje se odnose na igranke u gimnazijskom holu, u bašti Doma JNA, i u Domu omladine, na VIS ''Kardinali'' i neke od hitova Kridensa uz koje su upoznavali ljubavi svog života.

Bila je čast poznavati ga i, uz čašicu vinjaka, biti za isti šankom sa njim.

Sećanje na svog oca, po kome će se pamtiti deo istrorije Knjaževca, čuvaće negovo troje dece.

Dragan Jovanović Vranjac biće sahranjen u subotu, 14. aprila, u 13 časova na Istočnom groblju u Knjaževcu.