Počeo Akordeon fest

Solističkim koncertom Alekse Mirkovića, studenta druge godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, u Knjaževcu je otvoren osmi po redu Akordeon fest. Internacionalno takmičenje mladih harmonikaša okupilo je ove godine preko 60 takmičara iz Srbije i Makedonije.

Aleksa Mirković važi za lidera svoje generacije, iza koga su brojna takmičenja i nagrade.

'Takmičenja i nastupi znače mladim umetnicima, poznanstva koja stiču na takmičenjima su nešto što izdvaja našu umetnost od drugih. Mislim da je to pravi put za razvoj mladog muzičara. Nakon toga slede koncerti i muzika postaje život.''

Knjaževačkoj publici, Aleksa je pokazao sve mogućnosti harmonike, čineći da ona u pojedinim trenucima zvuči kao ceo orkestar. Na programu su bila dela Skarlatija, Lorencena, Makonena, ali i kompozicije ovog dvadesetogodišnjeg umetnika.

U takmičarskom delu Akoredon festa nastupiće preko 60 učenika muzičkih škola iz Srbije i Makedonije.

'Naša muzička škola bavi se odgajanjem ljubitelja klasične muzike i formiranjem muzičkog ukusa dece, što nameće i organizaciju jedne ovakve priče, ovakvog festivala. Akordeon fest predstavlja jednu organizovanu, složenu akciju u cilju unapređenja vaspitno – obrazovnog procesa u našoj školi, a time i obrazovnih postignuća naših učenika'', smatra Martina Milošebić, direktorka Muzičke škole.''Ovaj festival se dosta dobro pozicionirao. Voleo bih da on dobije veći internacionalni karakter sa učešćem muzičkih škola iz Crne Gore, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske'', rekao je prof. dr Zoran Rakić, predsednik žirija.

Akordeon fest završava se devetog marta, kada će biti predstavljeni laureati, a solitički koncert u koncertnoj dvorani Muzičke škole od 20:00 časova održaće Arkadij Škvorov, jedan od najistaknutijih mladih umetnika na harmonici u Rusiji.