Petoro dece obolelo od blažeg oblika salmonele

Prema do sada prikupljenim inforamacijama, izvor salmonele, od koje je u Knjaževcu obolelo petoro dece, nije Predškolska ustanova ''Bajka''. Salmonela je registrovana u delu vrtiča ''Naša radost'' i reč je o blažem obliku ove bolesti. Među decom u ''Snežani'' i ''Crvenkapi'' nema bolesnih.

Direktor Predškolske ustanove Dragan Đorđević kaže da je o ovom slučaju obavestio Zavod za javno zdravlje, Upravi odbor i Savet roditelja Ustanove. On kaže da se 30. aprila i tokom prvomajskih praznika sedamnaestoro mališana javilo lekaru sa stomačnim tegobama, temperaturom, povraćanjem i prolivom.

''Sedamnaestoro dece se javilo dečjem lekaru, petoro je imalo salmonelu. Oni su odmah hospitalizovani, ne idu u vrtić, kod kuće su i čekaju proceduralne korake (uzastopnu kontrolu stolice tri puta). Doktorka Svetlana Živković iz Zavoda za javno zdravlje, konstatovala je da je u pitanju blaži oblik salmonele. Zavod  za javno zdravlje uzeo je briseve zaposlenih u kuhinji. uzorke iz centračne kuhinje, uzorke u distributivnoj kuhinji od servirke u vrtiću ''Naša radost'' i od vaspitača kod kojih su deca obolela deca. Svi zaposleni u Predškolskoj ustanovi su pod sanitarnim nadzorom, imaju uredne sanitarne knjižice. Sanitarni pregledi bili su u martu i aprilu. U vrtićima ''Snežana'' i ''Crvenkapa'' nema salmonele. Mene brine i čudi taj nivo selektivnosti. Mi se pridržavamo mera koje je prešpručio Zavod za javno zdravlje : imamo pojačan higijenski momenat, apsolutno i obavezno detaljno pranje ruku...Predškolska ustanova ''Bajka'' ništa ne taji'', kazao je direktor Dragan Đorđević.