OŠ ''Vuk'': Iduć uči, kroz vekove gledi

OŠ ''Vuk'': Iduć uči, kroz vekove gledi

Svečanošću, koja nas je podsetila na važnost negovanja maternjeg jezika, podsećanjem na aktivnosti i uspehe između dva praznika, Osnovna škola ''Vuk Karadžić'' obeležila je sinoć u velikoj dvorani Doma kulture svoj praznik i mali jubilej – 45 godina postojanja i rada.

Maksimalno angažovanje i nastavnika i učenika, savremena nastava, ozbiljan rad, karakterišu sadašnji trenutak Osnovne škole ''Vuk Karadžić'', kazala je na svečanosti povodom Dana škole i njenog 45. rođendana direktorka Dragana Ljubisavljević.

''Naša škola proslavlja 45 godina rada i svoj rođendan dočekuje u jednom sasvim drugačijem izdanju. Nastojali smo da uredimo prostor u kome boravimo, učimo i radimo, da opremimo školu za izvođenje savremene nastave. Naši đaci postižu izvanredne rezultate, a iza svega stoji ozbiljan rad, odricanje i angažovanje'', kazala je Dragana Ljubisavljević.

Prezentacija aktivnosti koje su realizovane od jednog do drugog praznika, nastup gostiju iz novebečejske škole ''Josif Marinković'', a onda putovanje u prošlost, kroz koje su nas đaci podsetili na istoriju jezika i književnosti, na Svetog Savu, ''Miroslavljevo jevanđelje'', Pohvalu knezu Lazaru'' i naravno Vuka Karadžića, skrenuvši nam pažnju da je bolje izgubiti sve bitke i ratove, nego jezik, koji u savremenom dobu nestaje pod naletom tehnologije.

''Namera nam je bila da u vreme kada živimo brzo i komuniciramo preko društvenih mreža, koristeći skraćenice i narušavajući jezi, da se vratimo prvobitnim vrednostima. Ponosna sam ako smo uspeli da pošaljemo poruku da se malo više bavimo našim maternjim jezikom, jer bez jezika nema ni naroda,'' istakla je Maja Vojinović, profesor srpskog jezika i književnosti u ''Vuku''.

Dan Osnovne škole ''Vuk Karadžić'' obeležen različitim aktivnostima – od sportskih, obrazovnih i zabavnih, do novog izdanja školskog lista ''Svitanja''.