OŠ ''Kaplar'': Podrška obrazovanju deprivirane dece

OŠ ''Kaplar'': Podrška obrazovanju deprivirane dece

Projekat „Podrška obrazovanju socijalno deprivirane dece i mladih u Srbiji“ Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada ( uz finansijsku podršku Brot für die Welt -Nemačka), koji se u OŠ“Dimitrije Todorović – Kaplar“ realizuje od školske 2017/18. nastavlja se i ove školske godine.

Ove školske godine projektom je obuhvaćeno još pet učenika. Podrška izabranim učenicima pružana je u procesu učenja, ali i na planu vaspitnog delovanja i dala je vidljive, pozitivne rezultate u poboljšanom uspehu dece, ojačanim komunikacijskim i socijalnim veštinama,  stečenom samopouzdanju i pozitivnijoj slici o sebi.

Realizovana su 132 dvočasa podrške u učenju iz onih predmeta i oblasti koje su bile najpotrebnije uključenim učenicima, kao i radionice za roditelje sa ciljem podizanja roditeljskih kompetencija i osposobljavanja za pružanje adekvatne podrške deci u učenju kod kuće, kao i  produbljivanje i jačanje saradnje roditelja sa školom i snažana socijalna podrška porodicama.

Održavaju se i radionice za učenike sa ciljem vaspitnog delovanja i pozitivnog uticaja na emocionalni razvoj dece, motivacije za učenje, nenasilnim oblicima komunikacije, bez diskriminacije, kao i radionice za jačanje saradničkih odnosa među učenicima, timskog rada, aktivnog uključivanja, inicijativama i odlučivanjem učenika u aktivnostima bitnim za položaj mladih u školi …Podrška se odnosi i na obezbedjivanje školskog pribora i ranaca, besplatne užine i prevoza.

Na kraju školske godine će učenicima koji pokažu najbolje rezultate u učenju i ponašanju nakon primenjene podrške, biti dodeljenje prigodne, nenovčane nagrade, kao dodatna motivacija za učenje.