Nedelja istraživača od 24. do 29. septembra

Nedelja istraživača od 24. do 29. septembra

Minifestacija ''Evropska noć istraživača'' i Nedelja istraživača biće održani od 24. do 29. septembra u Naučnom klubu Regionalnog centra za stručno usavršavanje. Tema manifestacije je kulturno i prirodno nasleđe.

U ponedeljak, 24. septembra, na temu ''Knjaževac kroz 19. i 20. vek'' predavanje će održati profesor istorije Aleksandar Ristić. Početak je u 18:00 časova, a mesto dešavanja Regionalni centar.  Istog dana u Arheo etno parku u Ravni biće od 11:00 časova održane grnčarske radionice.

U utorak, 25. septembra, od 12:30 biće održana radionica ''Abakus u službi reazvoja inteligencije'' programa Malac Genijalac. Zavičajni muzej organizovaće predavanje na temu ''''Geonasleđe opštine Knjaževac''. Početak je u 18:00 časova. Istovremeno, održaće se i radionica tradicionalnog veza Udruženja ''Izvor''. U 19:00 časova je otvaranje izložbe ''Foto safari – dobra i loša zemlja'' organizacije Mladi istraživači iz Bora. Svi programi su u prostorijama Regionalnog centra za stručno usavrševanje.

U sredu, 26. septembra od 18:00 časova Zavičajni muzej organizovaće kviz za učenike srednjih škola na temu ''Kulturno i prirodno nasleđe našeg kraja''. Od 19:00 časova o timočkom govoru govoriće Bojan Ristić, profesor srpskog jezika i narodni pesnik Slađan Ilić. Oba programa su u Regionalnom centru.

Za četvrtak, 27. septembar u 18:00 časova, najavljeno je predavanje o programu ''Zavičajni pojmovnik''.  Govoriće Milena Milošević Micić, kustos istoričar umetnosti. Istovremeno, za sve zainteresovane biće održana i radionica dvopređnog pletenja, dok će tokom dana (od 11:00 časova) u Areheo etno parku u Ravni biti organizoavana radionica konzervacije.

U petak, 28. septembra, stručnjaci Zavičajnog muzeja (od 11:00 časova) govoriće u Arheo etno parku u Ravni o arheologiji. Za 20:00 časova najavljeno je etno veče ''Zaveštanje za budućnost'' sa izložbom narodnih nošnji, starih predmeta i hrane.

Festival nauke biće održan u subotu, 29. septembra, od 12:00 do 16:00 časova u sporstkoj hali Osnovne škole ''Dimitrije Todorović Kaplar''.

Svi programi su besplatni i otvoreni za građane.