Kompanija ''Hana Lima'': Preduzetnički duh u Tehničkoj školi

Kompanija ''Hana Lima'': Preduzetnički duh u Tehničkoj školi

U Tehničkoj školi, koja se ove školske godine uključila u program ''Dostignuća mladih'', formirana je učenička kompanija ''Hana Lima''. U njoj je ''zapošljeno'' osam učenica, a prvu veliku promociju imala je početkom marta na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Nišu.

Prve aktivnosti na formiranju male učeničke kompanije počele su u Tehničkoj školi u jesen 2017. godine. Tada je, na inicijativu grupe kreativnih učenica fomirana mala radionica za izradu unikatnih predmeta od kože. Dobila je neobično, havajsko ime ''Hana Lima'', što bi na našem jeziku značilo ''ručni rad''.

''To je učenička kompanija koja se bavi proizvodnjom omota za sveske. Svaki proizvod je unikatan, napravljen od kože koju je donirala kompanija Falc East i od teksasa, koji doniraju učenici'', kaže Lena Simić.

Kompanija ima osam zaposlenih, a do svakog proizvoda dolazi se organizovanim, timskim radom.

''Biramo najzanimljiviju kožu, jedna drugarica šije, a mi ostale iscrtavamo i sečemo. Naučile smo dosta stvari o preduzetništvu i radu u timu'', ističe Alisa Stojić.

Sa ''Hanom Limom'' Knjaževčani su se upoznali na ''Novogodišnjoj čaroliji'' Tehničke škole, a prva prilika da za ove maštovite devojke čuje i šira javnost bilo je Regionalno takmičenje učeničkih kompanija u Nišu početkom marta.

Od početne ideje, preko kreiranja, izrade, do marketinga i prodaje, sve je u rukama učenica, kažu u školi.

''Ovo je ideja samih učenica – od ideje za proizvod, dizajna, marketinga, prodaje...Mi smo kao profesori – mentori, bili tu da im našim savetima pomognemo na preduzetničkom putu,'' rekao je nastavnik Ivan Amon.

Za reklamiranje svojih proizvoda ova učenička kompanija koristi društvene mreže. Imaju svoju fejsbuk stranicu, a planiraju i otvaranje naloga na Tviteru i Instagramu.