Knjaževačka gimnazija: Prvi koraci ka svemirskom inženjeringu

Mateja Mihajlović, Anastasija Mihajlović, Filip Zorić, Dušan Damjanović i Ilija Stefanović , te profesor Milijan Srejić, članovi su tima Knjaževačke gimnazije koji je odneo pobedu na tamičenju iz CanSat/Raketnog programa, koje je održano šestog oktobra na aerodromu Veliki Radinci kraj Sremske Mitrovice.

Učestvujući na Republičkom takmičenju iz CanSat/Raketnog programa, četiri mladića i jedna devojka doneli su svojoj školi i gradu pehar za osvojeno prvo mesto iz praktične nastave svemirskog inženjeringa, uz pomoć modularnih satelita i plastičnih flaša.

Pripreme za takmičenje trajale su gotovo godinu dana i uprkos tome što ovakva saznanja ne pripadaju redovnom školskom programu, nikome nije bilo teško da svakoga dana tome posveti po nekoliko časova rada, kaže profesor fizike Milijan Srejić.

Takmičenje je održano na aerordromu Veliki Radinci kraj Sremske Mitrovice u organizaciji Komiteta za razvoj svemirskog programa. CanSat/Raketni program je osmišljen po modelu Evropske Svemirske Agencije – ESA, kako bi učenici iz Srbije bili potpuno ravnopravni sa svojim vršnjacima širom sveta u procesu obrazovanja i sticanja veština iz ove oblasti.