''Kaplar'' među 10 nagrađenih škola u Tojota projektu ''Lov na biljke''

''Kaplar'' među 10 nagrađenih škola u Tojota projektu ''Lov na biljke''

Treću godinu zaredom OŠ “Dimitrije Todorović – Kaplar“ pripala nagrada Tojote (jedna utešna i dve glavne nagrade) za uspešno realizovane celogodišnje aktivnosti u „Velikom lovu na biljke“.

Kako je saopšteno iz ove obrazovne ustanove, u školi su ponosni na sve dosadašnje aktivnosti koje su realizovali u okviru međunarodnog programa Eko škola, a posebno na učešće u Tojota projektu „Lov na biljke“ gde su prepoznati kao pravi Darvinovi tragači, izviđači, mislioci, sakupljači, istraživači, „detektivi za biljke“... Trud, istraživački duh, vredan i kontinuiran rad na otkrivanju biljnih vrsta kraja, uređenje životnog prostora kroz sadnju ukrasnih biljaka i stabala i brigu o njima, mapiranje staništa u školskim dvorištima, sakupljanje semena biljnih vrsta i još mnogo kreativnih i edukativnih sadržaja, uticalo je na podizanje ekološke svesti učenika i zaposlenih škole. Svakoga meseca realizuje se najmanje jedna aktivnost iz oblasti zaštite životne sredine, koje su usaglašene sa godišnjim planom škole.

''Lov'' su započela isturena odeljenja, a nastavili učenici matične škole. Sadnja borova i smrče realizovana je u matičnoj školi osmog novembra. Učenici mlađih razreda su se suočili sa osušenim stablima koje su ranije posadili. Stabla su stradala usled biljnih bolesti, koja su, uz sve preduzete zaštitne mere, ipak uginula. Bolesne biljke su izvadili, a zasadili nova stabla. Svako odeljenje ima svoju sadnicu o kojoj će brinuti. U planu je da  malo dvorište pretvore u svoju zelenu oazu, u kojoj će negovati različite biljke, koje će se koristiti kao edukativni prostor gde će se učiti kroz očiglednu i zanimljivu nastavu. Novac od Tojotine nagrade u visini od 20.000,00 dinara upotrebiće za opremanje tog prostora.