Kalna: Škola za 10 đaka

Od preko šest stotina učenika, koliko ih je bilo pre pola veka, škola u Kalni svoje sadašnje đake može izborojati prstima dve ruke. Rukovodstvo i nastavnici Osnovne škole ''Dubrava'', kojoj, kao izdvojeno odeljenje, pripada kalanska škola, nadaju se boljim vremenima sa otvaranjem odeljenja Predškolske ustanove u ovom selu.

Bilo je u kalanskoj osnovnoj školi i do šest stotina učenika. Bilo je kabineta, sportskih terena. Ali, vremena su se promenila, pa sada u klupama mesta ima na pretek, kaže Aleksandar Ristić, pomoćnik direktora u Osnovnoj školi ''Dubrava'', kojoj kao izdvojeno odeljenje, pripada ova škola.

''U osmom razredu imamo samo jednu učenicu, u šestom tri učenika, dok peti i sedmi razred ne postoje. Imamo kombinovano odeljenje od prvog do četvrtog razreda.''

Jelena Milosavljević je u osmom razredu sama. Neobično, je, kaže, kad nema vršnjaka. Višak vremena koristi da pomogne mlađima.
 
Šesnaestoro dece, koja će biti obuhvaćena novim kalanskim vrtićem, a zatim poći i u školu, u Osnovnoj školi ''Dubrava'' vide kao pozitivan znak da se vrata ove obrazovne ustanove neće zatvoriti, da će nastavnici zadržati normu i svoja radna mesta.