Junaštvo knjaževačke vojske u srpsko – turskim ratovima

U Regionalnom centru za stručno usavršavanje predstavljena je sinoć knjiga ''Knjaževac u srpsko – turskim ratovima od 1876. do 1878. godine'', autora Aleksandra Ristića, profesora istorije u Osnovnoj školi ''Dubrava''. Ova publikacija izdavački je prvenac Regionalnog centra.

Svoj literarni prvenac profesor istorije Aleksandar Ristić posvetio je do sada, široj javnosti malo poznatom periodu istorije Knjaževca. Trogodišnje istraživanje arhivske građe dovelo je do objavljivanja naučno – istraživačkog rada ''Knjaževac u srpsko – turskim ratovima od 1876. do 1878. godine''. Ristić kaže da je to period u kojem je ovaj kraj najviše stradao u svojoj istoriji.

''Preko 90 odsto kuća, domova, bilo je spaljeno. Učinjeni su strašni ratni zločini, pričinjena ogromna materijalna šteta. Na hiljade ljudi je poginulo, a nekoliko desetina hiljada ranjeno. Istorija mora da nas uči da pamtimo neke stvari, da ne zaboravljamo.''

Junaštvo knjaževačke vojske toga perioda ne sme biti zaboravljeno, ističe autor.

Izdavač knjige je Regionalni centar za stručno usavršavanje. ''Pored primarne delatnosti kojom se Regionalni centar bavi, tu je, od ove knjige, neki začetak izdavačke delatnosti. Zadovoljstvo nam je što je kolega Aca našao interesantnu temu kojom može da upozna narod naše opštine sa životom u periodu koji opisuje u svojoj knjizi i što je nas izabrao za izdavača'', kazao je Dejan Tomić, direktor Regionalnog centra za stručno usavršavanje.

Publikaciju ''Knjaževac u srpsko – turskim ratovima od 1876. do 1878. godine'' dobiće  osnovne i srednje škole, kao i biblioteke, tako da će moći da je počitaju svi koji žele da nauče našto o istoriji svoga zavičaja.