''GeoEdukacija” na takmičenju učeničkih kompanija

''GeoEdukacija” na takmičenju učeničkih kompanija

Tehnička škola je sa učeničkom kompanijom “GeoEdukacija” učestvovala 06.03.2019. godine u Roda centru u Nišu na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije. Na takmičenju su učestvovale 34 učeničke kompanije iz Boljevca, Niša, Leskovca, Zaječara, Pirota, Knjaževca, Svrljiga, Bora, Vlasotinca, Žitorađe, Aleksinca i Prokuplja.

Učeničku kompaniju Tehničke škole predstavljale su čenice Anđela Milošević 4/2 i Milica Jelenković 3/2 obrazovnog profila komercijalista kao i Sara Čekić 4/4, Anja Ranđelović 3/4, i Tijana Trifunović 1/4 obrazovnog profila turistički tehničar sa mentorima Ivanom Amonom i Miroslavom Stančićem.

Iako nisu osvojile željeni rezultat (prva četiri mesta) i plasirale se na republičko takmičenje, učenice ove škole predstavile su svoju kompaniju u najboljem mogućem svetlu i privukle pažnju veoma velikog broja posetilaca takmičenja i Roda centra, kao i ostalih učesnika takmičenja svojom originalnom idejom i inovativnim proizvodom.

Naime, geonasledje je raznovrsno i jedinstveno i kao takvo, treba ga sačuvati kao važan deo identiteta svakog geoparka. Stene, minerali i fosili, kao i sami geološki lokaliteti, predstavljaju izuzetan, redak ili čak jedinstveni geološki fenomen. Međutim, neoprezno ponašanje od strane istraživača i posetilaca može da izazove nepopravljivu štetu.

Učenička kompanija „GeoEdukacija“ nastoji da svojim proizvodima doprinese da se prekine sa ovakvom praksom turista i time što bi omogućila kupovinu replika originalnih fosila sa pojedinih geoloških lokaliteta. Na taj način bi se zaštitilo prirodno i kulturno blago tog područja i sačuvalo za buduće generacije.

Inače, učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine, učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.