Erasmus odveo ''Kaplarovce'' u London

Erasmus odveo ''Kaplarovce'' u London

Učenici i nastavnici Osnovne škole “Dimitrije Todorović Кaplar“, u okviru razmene učenika u Erasmus+ projektu „eQuliti Schools, eQuality future“, boravili su u Londonu.

Кoordinator projekta je škola iz Španije, a partnerske škole su škole iz Hrvatske, Poljske,  Italije i Engleske. Prvi susret partnerskih škola bio je u novembru u ''Kaplaru''. Tom sastanku su prisustvovali samo članovi nastavničkih timova i tada su dogovoreni datumi mobilnosti  kao i aktivnosti koje je svaka partnerska škola u obavezi da uradi. U okviru ovog projekta učenici i nastavnici na različite kreativne načine, kroz radionice, posećivanje nastave razmenjuju iskustva u praksi, stečena znanja i veštine. Projekat traje dve godine i ime četiri modula -  imigracija, rodnu ravnopravnost, nasilničko ponašanje i integraciju. Кroz razne aktivnosti u školi, učenici i nastavnici se upoznaju sa svakim od ovih modula, a u cilju da učenici prihvate, podržavaju i poštuju jedni druge i podignu svest o rodnoj ravnopravnosti.

Prva mobilnost koja je uključila i učenike bila je od 19. do 24. januara u Londonu. Našu školu predstavljao je tim od 4 učenika i 3 nastavnika. U školi u Londonu Malborough Primary School oni su prisustvovali nastavi, upoznali se sa njihovim obrazovnim sistemom i načinom rada.

Sastavni deo posete bio je razgledanje i obilazak znamenitosti glavnog  grada Engleske, poput   Buckingham Palace, Big Ben, The Houses of Parliament, Westminster Abbey, St Paul's Cathedral.   Razgledali su London iz the London Eye, prošli pored najveće galerije Tate Modern, Šekspirovog pozorišta  Globe, videli i najveću zgradu u  Londonu the Shard, Downing Street, Trafalgar Square, Picadilly Circus. Deca i nastavnici obišli su The National Gallery, muzej voštanih figura Madame Tussaud's, the Natural History Museum, the Science Museum, Oxford Street, Tower Bridge, the Tower of London, Canary Wharf, gde su posetili Festival zimskih svetlostosti  (Northern Lights), išli na Vimbldon i videli čuveni peron  9 3/4 odakle Hari Poter kreće za školu magije Hogvorts, a koji se nalazi na železničkoj stanici Кing's Cross