Dom učenika: Pravo mesto za buduće srednjoškolce

Budući srednjoškolci, koji žive na teritoriji opštine Knjaževac, a školovanje nastavljaju u jednoj od srednjih škola u gradu, najbolji smeštaj mogu da pronađu u Domu učenika srednjih škola, koji je za njih, zahvaljujući participaciji lokalne samouprave, besplatan. Prva godina besplatna je i za učenike iz okolnih gradova. Raspodela mesta u Domu je od 5. do 17. jula.

Jedna od najvećih briga roditelja, čija deca nastavljaju školovanje u srednjoj školi, koja se nalazi van mesta boravka, je gde će njihovi petnaestogodišnjaci ubuduće živeti. Za mnoge, najbolje rešenje je smeštaj u Domu učenika srednjih škola. Za decu sa teritorije opštine Knjaževac dom je besplatan, kaže Darko Ristić, direktor ove ustanove.

''Cena smeštaja, ishrane i vaspitnog rada je na msečnom nivou 5.380 dinara. Za naše učenike lokalna samouprava participra i za njih je dom dom besplatan za sve godine boravka. Prva godina je besplatna za učenike izvan teritorije opštine Knjaževac''.

Knjaževački dom može da primi oko stotinu učenika u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Obezbeđeni su uslovi za učenje, ali i za kulturni, zabavni i sportski život. U domskoj kuhinji poštuju se najviši standardi kvaliteta, a deca su 24 časa pod nadzorom vaspitača.

''Deca su potpuno obezbeđena. Izlaz je do 22:00 časa, vikendom do 23:00, a za produžene izlaske kontaktiraju se roditelji. Vrata su za roditelje otvorena svakog dana od 8:00 do 15:00 časova i oni mogu da dođu i da vide smeštajne kapacitete i sve ono što nudi naša ustanova'', dodaje Ristić.

Konkurs za upis u Dom za školsku 2018/2019. godinu je otvoren. Prva raspodela biće organizovana od petog do 17. jula, a za preostala slobodna mesta moći će da se konkuriše od 20. do 24. avgusta. Konkurs je objavljen na sajtu Ministarstva prosvete, na sajtu i fejsbuk stranici Doma učenika srednjih škola.