Dan sa Gimnazijom: O uspesima, profesoru, sa ''Englezima''

Knjaževačka gimnazija je obeležila 147. rođendan. U Domu kulture priređena je izložba učeničkih radova, predstavljen novi broj školskog lista ''Pogledi'', istaknuti učenici koji su postigli zavidne uspehe na takmičenjima. Birane rečenice gimnazijalci su posvetili svom nedavno preminulom profesoru Draganu Jovanoviću, a na velikoj sceni izvedena je predstava na engleskom jeziku ''Ah to venčenje''.

Osnovana daleke 1871. godine, već 147 godina Knjaževačka gimnazija je rasadnik intelektualaca i jedna od najznačajnijih institucija kulture i obrazovanja u varoši. Dan škole protekao je u podsećanju na uspehe na takmičenjima, a deo svečanosti posvećen je i omiljenom profesoru, nedavno preminulom Draganu Jovanoviću.

U narednoj školskoj godini Knjaževačka gimnazija dobiće, pored jezičkog, matematičkog i opšteg i informatički smer. Nakon projekta energetske efikasnosti, uređenje škole nastavlja se sredstvima Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, kaže direktor Žarko Cvetković.
''Otvaramo informatičko odeljenje. Sve gimnazije u Srbiji dobile su pravo da apliciraju za to odeljenje i imamo veliko interesovanje osmaka. Krajem maja raspisuje se tender za izvođenje radova. Reč je o unutrašnjoj stolariji, podovima u svim učionicama, spuštanju plafona, kompletnom krečenju škole, rasveti, fasadi, krovnoj konstrukciji.''

Pre dvadeset godina u gimnaziji je, kao autorsko delo tadašnjih učenika, nastala pozorišna predstava na engleskom jeziku ''Ah to venčanje''. Komad o ljubavi i večnom sukobu generacija, bio je prva predstva srednjoškolaca u zemlji na nekom stranom jeziku. U uloge roditelja, dece, baba i deda,  baštovana, uskočila je nova generacija gimnazijalaca.

''Rad na ovoj predstavi nije bio težak, ovo je veoma kreativan način rada, zanimljivo iskustvo'', kazali su nakon predstave Mateja Petrović i Milica Milosavljević.

''Treba postići funkcionalno znanje svih predmeta, ali kada je u pitanju jezik, jasno je da neko treba da progovori. Kako bi progovorio, ako ga ne stavimo, što je moguće češće, u poziciju da priča. U tom smislu, dragoceni su skečevi, predstave. Zanimljivo je i njima i meni'', kaže profesor engleskog jezika Karolina Mitić.

Tako je u druženju sa gimnazijalcima i njihovim profesorima proteklo popodne i veče. A tokom prepodneva, dan je bio ispunjen sportskim takmičenjima i nastupom školskog rok benda, koji se ponovo rađa u ovoj školi, baš kako je to bilo i nekada.