Dan čistih planina u ''Kaplaru''

 Dan čistih planina u ''Kaplaru''

U Osnovnoj školi ''Dimitrije Todorović Kaplar'' obeležen je 11. decembar, Dan čistih planina.

Učenici starijih razreda su, uz svoje profesore biologije, zaključili da dolazi do opasnih narušavanja ekosistema i životnih zajednica neodgovornim odnosom ljudi prema prirodi: nekontrolisanom sečom šuma, uništavanjem biljnih vrsta nepravilnim branjem, krčenjem šumskih zajednica i uništavanjem vodotokova u komercijalne svrhe, gomilanjem otpada pored reka i svuda u prirodi...

Istraživali su koje biljne vrste mogu zasaditi u ograđenom delu školskog dvorišta i vršili izbor sadnica, vodeći računa da budu zastupljena žbunasta  i visoka stabla, zimzelena i listopadana, kao i dekorativne biljke, koje mogu da nesmetano da rastu jedne pored drugih. Za izabrane biljke sami su načinili ID kartice, koje će predstaviti svojim mlađim drugarima, kada sadnice budu nabavljene. Cilj je ranije najavljen – pravljenje eko zelene oaze i edukativnog kutka u kojem će deca, kroz očiglednu nastavu, učiti o biljnim vrstama,  ali  i brinuti o njima i negovati lepo i prijatno mesto u svom najneposrednijem okruženju.

Paralelno su testirani učenici od 1 do 5, razreda na temu biodiverziteta, prepoznavanju biljnih i životinjskih vrsta, navođenju po najmanje 3 uzroka uništavanja istih, po tri načina i mogućnosti zaštite istih i tri najvažnija razloga zašto nam je bitna životna sredina, biljni i životinjski svet. Treba istaći da su deca i na ranom uzrastu veoma svesna ko uništava prirodne resurse, na koje sve načine, ali i  kako se treba, može  i mora štititi životna sredina, biljni i životinjski svet.