„Da pravo svako – dete uživa lako“

„Da pravo svako – dete uživa lako“

Od 7. do 13. oktobra 2019. u Srbiji će biti održana Dečija nedelja 2019. pod sloganom „Da pravo svako – dete uživa lako“.

Ove godine, Dečija nedelja obeležava značajan jubilej, 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima deteta, najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti ljudskih prava koji se tiče deteta, kao i najšire prihvaćenog pravnog instrumenta za zaštitu ljudskih prava.

Uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u realizaciji aktivnosti Dečije nedelje učestvuju vladine institucije, organizacije i udruženja građana. Inicijator i organizator programa su Prijatelji dece Srbije.

U Knjaževcu će  povodom obeležavanja Dečije nedelje biti organizovani brojni programi i aktivnosti u PU Bajka, kao  i osnovnim i srednjim školama.

Poslednjeg dana ovogodišnje Manifestacije, 13. oktobra biće organizovana i nacionalna on-line kampanja: „Imam pravo da…“

U okviru kampanje, pozvani su svi građani/ke, a posebno deca i mladi, da putem različitih kreativnih formi, izraze svoje mišljenje o dečijim pravima. Fotografije, video snimke, crteže, statuse, ilustracije (i dr.) postavljaće se na društvene mreže sa heštegom #imampravoda.