Aleksandrin talenat za spski jezik

Aleksandra Ristić, učenica trećeg razreda Knjaževačke gimnazije osvojila je početkom juna prvo mesto iz srpskog jezika na Republičkom takmičenju talenata. Ona je sa izvanrednim uspehom rešila test znanja i odbranila svoj rad o govoru knjaževačkog kraja.

Prva stepenica bilo je regionalno takmičenje, a zatim je došlo i državno. Na oba, Aleksandra Ristić, učenica Knjaževcačke gimnazije osvojila je prvo mesto iz srpskog jezika, baveći se, pored ostalog i govorom svoga kraja.

''Regionalno takmičenje sastojalo se iz dva dela. Prvo smo radili test, a zatim branili rad koji smo prethodno napisali. Poeni su se sabirali. Imala sam dovoljno poena za učešće na Republičkoj smotri, gde sam, takođe, osvojila prvo mesto.''

Ne vodimo dovoljno računa o svom jeziku, naročito kad pišemo, smatra Aleksandra.

''U govoru je normalno da se koriste reči koje nisu standardne, ali u pisanju ima puno nepravilnosti, što je žalosno, jer onaj ko piše ima vremena da razmišlja o tome šta piše.''

Na Republičkom takmičenju talenata, koje je početkom juna održano u Čačku Aleksandra Ristić osvojila je čak 97,5, od mogućih 100 poena. Njen mentor bila je profesor srpskog jezika Sandra Miljković.