JKP Standard: Preko tri miliona evra za rekonstrukciju vodovoda

U Javnom komunalnom preduzeću ''Standard'' danas je predstavljen projekat sveobuhvatne rekonstrukcije vodovoda, vredan 3 miliona i 450 hiljada evra. Sredstva su obezbeđena kroz Program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine, koji se realizuje uz finansijsku podršku Vlade Savezne Republike Nemačke, preko nemačke razvojne banke KFW, a u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. O važnosti projekta za građane Knjaževca i njegovoj realizaciji govorio je Bratislav Milijić tehnički rukovodilac ''Standarda''.

Povećanje pouzdanosti vodosnabdevanja, efikasno praćenje stanja, smanjenje gubitaka i nesmetano i održivo snabdevanje vodom građana Knjaževca, biće omogućeni realizacijom projekta sveobuhvatne rekonstrukcije vodovoda, kazao je novinarima Bratislav Milijić tehnički rukovodilac ''Standarda''.

''Planirana je zamena glavnog cevovoda od izvorišta Sinji vir do Rgošta, čime će se rešiti problem kvarova. Planiramo i rekonstrukciju vodovodne mreže u centru Knjaževca, uključujući i zamenu starih cementno – azbestnih cevi. Biće izvršena digitalizacija nadzora i upravljanja celokupnim vodovodnim sistemom, uvođenjem specijalnog softvera i operativnog sistema SKADA, kao i uspostavljanje novih zona vodenog pritiska, takozvanih mernih zona po celom gradu.  Realizacijom ovih investicija sistemski će se rešiti problem kvarova, koji su se dešavali zbog zastarelosti glavnog cevovoda, povećaće se pouzdanost vodosnabdevanja u sušnim periodima, omogućiti efikasno praćenje stanja na terenu, kao i smanjenje gubitaka vode na mreži, što će u dužem vremenskom periodu obezbediti nesmetano i održivo vodosnabdevanje građana zdravom pijaćom vodom,'' istakao je Milijić.

Knjaževački vodvod je ove godine, iz sredstava osnivača – Opštine Knjaževac već ugovorio preko osam i po miliona dinara za rekonstrukciju 1.115 metara vodovodne mreže, rečeno je na konferenciji za štampu u JKP ''Standarad''.