Izložena idejna rešenja novog mosta

Završen je konkurs za izradu arhitektonsko – urbanističkog rešenja pešačkog mosta na Svrljiškom Timoku, raspisan krajem novembra 2017. godine. Nagrađeni i otkupljeni radovi arhitekata i studenata arhitekture izloženi su u velikoj galeriji Doma kulture i biće osnova i inspiraciju za izradu novog projekta mosta koji će se graditi u ovoj godini.

Idejno arhitektonsko rešenje pešačkog mosta, koji će povezati obale Svrljiškog Timoka u Knjaževcu bio je inspiracija za devetoro autora, koliko ih se javilo na konkurs, koji je opština Knjaževac raspisala krajem novembra 2017. godine. Žiri, kojim je predsedavao dr Mikca Vidojević u svojstvu predsednika opštinske komisije za idejno uređenje grada i u kome su sedeli stručnjaci za građevinarstvo i arhitekturu Jasmina Rakočević, Letica Mihajlović, Đorđe Ćirković i Nebojša Ivanković, odabrao je šest radova koji će biti nagrađeni, ili otkupljeni.

''Na konkurs za idejno arhitektonsko rešenje za izradu pešačkog mosta stiglo je devet radova autora i autorskih timova. Nakon tri kruga selekcije, odlučeno je da tri uđu u razmatranje za nagrade, ili otkup,'' kaže diplomirani arhitekta Nebojša Ivanković iz Javnog preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju, član žirija.

Lokalnu samoupravu ovaj konkurs ne obavezuje da prihvati bilo koji rad pojedinačno, ali će ideje, ugrađene u projekte, biti iskorišćene za izgradnju novog mosta.

''Do konačnog projekta, prvi korak je ova izložba. Očekujemo reakciju javnosti, a ovo su ideje koje ljudima u lokalnoj samoupravi koji odlučuju, stoje na rapsolaganju. Ideje, ugrađene u ove projekte, biće iskorišćene za izradu projekta mosta,'' dodaje Ivanković.
 
Spojiti dve obale, olakšati funcionisanje grada, a grandioznošću ne zaseniti sve ostalo oko sebe – to je, po definiciji, osnovna smisao gradnje mostova.

''Mostovi su objekti koji spajaju. Prioritet je da se spoje dve obale, dve funkcije, da taj objekat postane jedan od simbola grada i da svojom grandioznošću, veličnom, ne zaseni sve oko sebe.
 
Devedesetih godina XX veka u Knjaževcu su arhitekte pozvane da projektuju most pored Doma kulture. Tadašnjim vlastima, najlepšim se učino ovaj aktuelni, drveni, koji, na žalost, nikada nije našao mesto u srcu Knjaževčana. Kakvo god rešenje odabrali ove 2018, možda nije na odmet da na umu imaju onu Andrićevu da ''ništa što čovek gradi nije vrednije od mostova, koji su važniji od kuća i svetiji od hramova.''