Bukti požar na Staroj planini

Bukti požar na Staroj planini

Od nedelje, 27. oktobra, bukti požar na Staroj planini. Požar je stigao iz Bugarske, a Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da se radi na lokalizaciji i da stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

U gašenju požara u atarima sela na pirotskoj strani Stare planine učesvuje, kako javlja RTS, 140 vatrogasaca iz cele Srbije. Oni se bore sa vatrom na izuzetno nepristupačnom terenu. Gašenje otežava i visina od skoro 2.000 metara, a juče je saopšteno da zbog velike zadimljenosti požar nije gašen iz vazduha.
 
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao  je da je Srbija zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini. Očekuje se da ruski avion "iljušin 76" stigne u Srbiju narednih dana, najavio je Marić.

Kako je objavio Kosmodrom – žurnal o zemlji i svemiru, na NASA servisu za praćenje požara uz pomoć satelita, vidi se širenje vatre koja trenutno guta jedan od najlepših parkova prirode u Srbiji, Staru planinu. Lokalno stanovništvo i vatrogasci pokušavaju da drže vatru pod kontrolom, koja je već prošla Čungulj u toplodolskom ataru, i preti da potpuno uništi Arbinje - strogo zaštićenu dolinu Dojkinačke reke izuzetnih odlika, koja je dom ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, stoletnim četinarskim šumama, i u kojoj se nalazi veliki broj vodopada po kojima je Stara planina čuvena u regionu.

(Fotografija preuzeta sa fejsbuk stranice Zorana Jenića)