Znanjem do posla: Zaposlenje za vredne mlade žene

Knjaževac je jedna od opština u kojoj se realizuje program ''Znanjem do posla'' vlada Švajcarske i Srbije, a u Knjaževcu sprovodi Udruženje građana Timočki klub.

 

Najvažnija komponenta projekta ''Znanjem do posla'' je program koji pomaže nezaposleniim mladim ljudima da pronađu mesto na tržištu rada. Primer dobre prakse svakako je kompanija ''BebaKids'', gde je, nakon završene obuke, posao dobilo 18 devojaka i mladih žena.

Jedna od njih je i Jovana Aleksić, koja se odlično snašla za šivaćom mašinom u firmi koja se bavi proizvodnjom dečije odeće.

''Nisam puno znala o ovom poslu i najpre mi je bilo drago što mogu da naučim nešto novo i tako dođem do posla, koji sam ranije tražila bez mnogo uspeha. Naravno, dopalo mi se i to što smo svi mi dobili šansu da zasnujemo i radni odnos. Ja sam tu šansu iskoristila. Posao nije težak, ako želite da radite, a ja se trudim da stalno naučim ponešto novo i čini mi se da u tome za sada uspevam'', kaže Jovana.

''Jovana je bila najbolja tokom obuke. Čim je došla, prihvatila je sve šta god smo joj pokazali, videlo se da želi da nauči. Tako je i danas. Ona je jedna od najboljih radnica u fabrici. Spremna je i dalje da uči i da savladava i najkomplikovanije operacije'', ističe njena mentorka, tehnolog Gorica Pešić.

Program ''Znanjem do posla'' realizuju vlade Švajcarske i Srbije, a u knjaževcačkoj opštini sprovodi udruženje građana Timočki klub.