Znanjem do posla: Mlada radna snaga po meri biznisa

Objavljen je novi poziv za poslodavce ''Zaposleni po meri vašeg biznisa''. Program, koji kompanijama daje šansu da dođu do kvalitetne radne snage, a mladima priliku da se zaposle, realizuje se u okviru projekta ''Znanjem do posla''. Lokalni partner - broker za Nišavski i Zaječarski okrug je udruženje građana Timočki klub.

Podrška kompanijama da na jednostavan i moderan način dođu do kvalitetne radne snage ,  podrška mladima da se zaposle. To bi, najkraće, bila suština novog poziva ''Zaposleni po meri vašeg biznisa'', koji je objavio program ''Znanjem do posla'', objašnjava Snežana Pavković, direktorka Timočkog kluba.

''Poslodavci kroz ovaj program dobijaju podršku u pronalaženju adekvatne radne snage. Mi, kao brokeri, na terenu razgovaramo sa mladima, radimo karijerno savetovanje, tražimo profile koji odgovaraju potrebama privrede. Organizujemo obuku, koja je vezana za rad mentora...Ukratko, pomažemo tokom celog procesa i dajemo mogućnost da kasnije taj program samostalno implementiraju u svojoj firmi, ako vide da im je neophodno da prošire svoju delatnost, ili povećaju broj radnika.''

Za ovaj poziv izdvojeno je 50 miliona dinara. Mikro i mala preduzeća u programu učestvuju sa 30, a srednje i velike kompanije sa 50 odsto. Obuka je namenjena mladima od 15 do 30, odnosno do 35 godina, ako su u pitanju teže zapošljive grupe.

''Sa 30 posto u programu učestvuju mikro i mala preduzeća, a 70 posto pokriva program ''Znanjem do posla''. Za firme koje su iz domena srednjih i velikih učešće je 50 posto. Uslovi za poslodavce su identični kao i ranijih godina. Firma mora da postoji najmanje dve godine, ne sme da bude u blokadi duže od 30 dana. To ne mogu da budu preduzeća iz domena oružja, kocke, politike. Treba da imaju najmanje tri stalno zaposlena radnika. U programu mogu da učestvuju mladi od 15 do 30 godina, ili 35 godina, ako je reč o teže zapošljivim grupama''.

Do sada, razvijeno je 29 programa obuke, ali postoji mogućnost razvoja novih profila, sve u skladu sa potrebama privrede.

Za sve detalje poziva za Nišavski okrug (Aleksinac, Ražanj i Svrljig) i Zaječarski okrug (Knjaževac, Soko Banja, Boljevac i Zaječar) zainteresovani se mogu obratiti Timočkom klubu, koji je lokalni partner za ova da okruga i navedene gradove.
 Više informacija može se pronaći na sajtu programa (www.znanjemdoposla.rs), na sajtu Timočkog kluba, kao i na društvenim mrežama.

Program ''Znanjem do posla'', pokrenut 2015. godine, finansijski je podržan od vlada Švajcarske i Srbije, a realizuje se u saradnji sa ministarstvima u srpskoj vladi, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Privrednom komorom Srbije.