Žene u pčelarstvu

U periodu 11. do 13. februara u prostorijama Regionalnog centra za stručno usavršavanje realizovan je trodnevni besplatni kurs iz praktičnog pčelarstva za početnice u pčelarstvu, a u okviru projekta ''Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u ruralnim područjima Jugoistočne Srbije''.

Trodnevni besplatni kurs praktičnog pčelarstva, organizovan u okviru projekta ''Ekonomsko osnaživanje žena'', okupio je u prostoru Regionalnog centra za stručno usavršavanje desetak žena koje su odlučile da se profesionalno posvete pčelarstvu kao značajnom izvoru prihoda.

Iako se pčelarstvo smatra muškim poslom, žene su se izborile za svoje mesto u ovom drevnom zanimanju, kazao je predavač na ovoj obuci, pčelar Nebojša Stevanović.

''Teme su bile sveobuhvatne – od biologije pčela, izbora mesta za pčelinjak, tipa košnica, pa do bolesti pčela.Ima vrlo uspešnih žena koje se bave pčelarstvom, siguran sam da će dame koje su prisustvovale ovoj obuci jednog dana vrlo uspešno pčelariti''.
 
Realizacija projekta „Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u ruralnim područjima Jugoistočne Srbije“ počela je u januaru prošle godine. Osnovni cilj projekta, koji finansijski prodržavaju Karitas Beogradske nadbiskupije i opštine Boljevac, Knjaževac, Aleksinac i Ražanj, usmeren je na povećanje mogućnosti za zapošljavanje žena iz ruralnih oblasti u Jugoistočnoj Srbiji kako bi se doprinelo njihovoj ekonomskoj nezavisnosti, poboljšanju uslova života i većoj ravnopravnosti u društvu.