Zapošljavanje mladih: Nova znanja i veštine za novo vreme

Centar za obuku i radno angažovanje predstavio je dosadašnje rezultate programa ''Znanjem do posla'' i novi model podsticanja zapošljavanja mladih ''Za selo franšiza''. Sertifikati su uručeni polaznicima prvog programa obuke na radnom mestu.

Knjaževac je imao privilegiju da bude jedna od pet opština u Srbiji u kojima se sprovodi projekat ''Znanjem do posla'', podržan od strane švajcarske agencije za saradnju SDC, kazao je na predstavljanju rezultata projekta Bojan Radosavljević, direktor Centra za radno angažovanje.

Program ''Znanjem do posla'' sprovodi IP Consult, čiji je menadžer Oliver Strajt izrazio zadovoljstvo do sada urađenim.

Na rešavanju problema dugotrajne nezaposlenosti mladih Centar za radno angažovanje sarađivao je sa knjaževacčkim preduzećima Beba Kids, Recika, Kran inženjering, SCS plus, a polaznicima  prvog programa obuke na radnom mestu uručeni su sertifikati. Sledeći, ili novi korak je podsticanje zapošljavanja kroz osnivanje socijalnog preduzeća ''Za selo franšiza''. Pilot projekat, u komapniji SCS plus u Podvisu podržava nemačka organizacija za saradnju GIZ.

Javno privatno partnerstvo, koje uključuje lokalnu samoupravu, privredu i škole, trebalo bi da dovede do lakšeg zapošljavanja mladih, koji će dobiti priliku da se osposobe za ona zanimanja koja su potrebna tržištu rada, istaknuto je u danu, posvećenom radnoj budućnosti mladih knjaževačke opštine.