Veliko otkriće knjaževačkih speleologa

Članovi Speleološkog udruženja SAIS iz Knjaževca istraživali su proteklog vikedna pećinu u klisuri Korenatac, nedaleko od Gornje Kamenice i tako postali, bar prema dosadašnjim saznanjima, prvi speleolozi koji su zavirili u tajne ove pećine, njene dvorane i bogati nakit.

Nema puno onih koji sa sigurnošću mogu reći koliko je tačno pećina u knjaževačkom kraju. Zna se da je malo njih istraženo. U jednu, onu na putu ka Staroj planini, u klisuri Korenatac, nedaleko od Gornje Kamenice zavirili su nedavno članovi Speleološkog  udruženja SAIS iz Knjaževca u društvu sa speleolozima Speleološkog društva ''Dvig'' iz Vladičinog Hana.

''O ovoj pećini do sada se nije mnogo toga znalo. Rezultat našeg istraživanja pokazuje da tu ima dosta pećinskih kanala, dvorana, raskošnog pećinskog nakita. Mi smo istražili oko kilometar i po pećinskih kanala, što ovu pećinu čini najdužom na Staroj planini i u našoj opštini. Ona jeste aktivna rečna pećina. U jednom delu se i zahvata voda za vodosnabdevanje sela, tako da je ''pod ključem''. Mi smo od mesne kancelarije dobili dozvolu da obavimo istraživanja, uz obavezu da nemamo fizički kontakt sa tom vodom, tim vodozahvatom.

Sportsko spelološko udruženje SAIS osnovano je ove godine, iako neformalno funkicioniše već deceniju, okupljajućo zaljubljenike u tajne koje kriju jame i pećine.
 
U SAIS-u kažu da pećune mogu biti interesantne i sa stanovišta turističke ponude knjaževačkog kraja, jer poseta nekoj od njih uvek predstavlja avanturu i  pruža nezaboravno iskustvo.