Veliko interesovanje za planinski turizam u prekograničnom području Srbije i Rumunije

Veliko interesovanje za planinski turizam u prekograničnom području Srbije i Rumunije

Preko 100 učesnika iz Srbije i Rumunije iz javnog, poslovnog i nevladinog sektora, koji deluju u oblasti turizma i životne sredine, učestvovalo je na finalnoj konferenciji “Carpathians Connects” u Kladovu.

Projekat “Carpathians Connects” realizuje se u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2014 – 2020. u Borskom okrugu u Srbiji (opštine Kladovo, Majdanpek, Negotin i Bor) i okruzima Karas Severin i Mehedinci u Rumuniji. Partneri na projektu su Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije – RARIS i Rumunska asocijacija za inovacije i transfer tehnologija – filijala Mehedinci.

Projekat je pružio podršku razvoju lokalnom turističkom poslovanju jačanjem planinskog turizma kao novog turističkog proizvoda koji doprinosi održivom korišćenju prirodnih resursa u Karpatskom prekograničnom području Rumunije – Srbije.

Tokom konferencije, održane 13. i 14. novembra u Kladovu, učesnicima su predstavljeni rezultati projekta i određene smernice za buduće aktivnosti Prekogranične mreže zainteresovanih strana za razvoj planinskog turizma, koja je formirana na početku realizacije projekta.

Članovi mreže su potvrdili da dele viziju razvoja planinskog turizma ove prekogranične oblasti definisane tokom završne konferencije i potpisali Deklaraciju o posvećenosti.

Učesnicima je predstavljen Priručnik za identifikovanje prekograničnih projekata u oblasti održivog planinskog turizma i 6 projektnih ideja koje su razrađene tokom realizacije projekta