Vanredno stanje u Srbiji zbog koronavirusa

Vanredno stanje u Srbiji zbog koronavirusa

Odluka o vanrednom stanju na teritoriji Srbije stupila je na snagu i podrazumeva zatvaranje obrazovnih ustanova, granica, zabranu kretanja osobama starijim od 65 godina u celoj zemlji,

Granice Srbije su zatvorene za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom, saopštila je Vlada Srbije.

Građani Srbije i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Srbiji, u obavezi su da po dolasku u Srbiju budu u samoizolaciji najmanje 14 dana, dok je za one koji dolaze iz Švajcarske, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Franscuske, Austrije, Slovenije i Grčke propisana izolacija od 28 dana.
"Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano. Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora",

Kako se dodaje u saopštenju, "do daljeg" neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Srbiji, dok će se upis dece odvijati elektronskom poštom, posredstvom e-Uprave.
Navodi se da je eVrtić dostupan za celu Srbiju, a eUpis će biti aktivan od 1. aprila. Dodaje se da će probni test za malu maturu biti urađen putem nove tehnologije. Nastava će se odvijati na daljinu putem kanala javnog servisa Radiotelevizije Srbije - RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru, navedeno je u vladinom saopštenju, uz preporuku poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji mogu rade od kuće.

"Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. (Uvode se) stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama medjugodišnje stope inflacije", istaknuto je u saopštenju Vlade.