Udruženje obolelih od MS-a: Invaliditet nije naš identitet

Svake poslednje nedelje u maju obeležava se Svetski dan obolelih od multiple skleroze. O ovoj neizlečivoj bolesti s kojom se živi, Knjaževacinfo razgovarao je sa članovima MS udruženja u Knjaževcu.

Ove ljude srećete na knjaževačkim ulicama, ali malo vas zna da se oni svakodnevno bore sa bolešću koja ih ograničava – multiplom sklerozom. Neurodegenerativna bolest mozga i kičmene moždine pogađa uglavnom mlađe, radno sposobne ljude, a onda i njihove porodice, prijatelje, kaže
Ana Ranđelović, predsednica MS udruženja u Knjaževcu.

''Lokalna zajednica nije dovoljno informisana o nama i našim potrebama. Mi živimo sa invalidskim penzijama, koje su jako niske. Lečenje je skupo. Fond za zdravstveno osiguranje ne pokriva lekove koji dovode do zaustavljanja progresije bolesti.''

Iako za rad udruženja dobijaju svake godine sredstva iz lokalnog budžeta, Ana kaže da to nije dovoljno, jer im je za nesmetano funkcionisanje konstantno potrebna podrška jednog zdravog lica.

''Nama je za nesmetano funkcionisanje potrebna podrška jednog zdravog lica koje će biti zaposleno u udruženju. To lice ne radi kao sekretar u Udruženju, to je personalni asistent svih nas. Ljudi koji boluju od MS-a imaju smetnje sa gornjim i donjim ekstremitetima, sa mokrenjem, memorijom, zaboravni smo i stalno nam je potrebna podrška zdravih ljudi,'' kaže Ana.

Uprkos problemima, nemaju nameru da se predaju i trude se da vode aktivan život, a Udruženje, gde se bave izradom suvenira, nakita, ukrasnih predmeta, doživljavaju kao porodicu.

''Mi ne dozvoljavamo da invaliditet bude naš identitet, da nas oslikava. Smatramo da smo podjednako vredni članovi društva i od nas se može svašta naučiti'', dodaje Ana Ranđelović.

Imaju planove. One da podignu vidljivost svog udruženja i da mladima objasne da  među ljudima u društvu postoje i oni koji imaju problem.

Svake poslednje srede u maju obeležava se Svetski dan obolelih od multiple skleroze. Procenjuje se da u svetu od ove bolesti boluje milion ljudi. U Srbiji ih je oko sedam hiljada. MS udruženje u Knjaževcu ima 43 člana, ali je bolesnih daleko više.