Učenici Tehničke u ''Izvoru'': Kako se veze i kao se fabraju uskršnja jaja

U Udruženju za negovanje tradicije ''Izvor'' danas je organizovana radionica veza za učenike Tehničke škole na smeru turistički tehničar. Veliki četvrtak, uoči Uskrsa, bio je prilika i da ovi mladi ljudi nauče tehniku farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja.

U vremenu kada živimo brzo i kada se brzo menjaju i nestaju stare tehnike, ''Izvor'' je iznenadila  želja učenika Tehničke škole da nauče da vezu, sa kojom su došli u ovo udruženje. Na njihovu inicijativu, nastao je i projekat ''Na izvoru''. Stečeno znanje, ovi mladi ljudi, koji se školuju za turističke tehničare, preneće na suvenire, sa kojima će učestvovati na takmičenuju u Nišu.

Uoči uskršnjih praznika, bilo im je važno i da nauče tehniku farbanja jaja, ali i da čuju kako je nastao jedan od najstarijih hrišćanskih običaja.

Svoj projekat ''Na izvoru'', Udruženje za negovanje tradicije ''Izvor'' nastavlja nakon prolećnog raspusta i uskršnjih praznika, u nameri da na one na kojima počiva budućnost knjaževačke opštine prenese govor, običaje, domaću radinost, načine pripreme tradicionalne trpeze, priče o znamenitim ljudima, stare varoške pesme i igre i zaboravljene zanate.