U Knjaževcu sastanak Balkanske mreže za lokalnu demokratiju

U Knjaževcu sastanak Balkanske mreže za lokalnu demokratiju

Prvi ovogodišnji sastanak i druga obuka za organizacije članice Balkanske mreže za lokalnu demokratiju (BNLD) pod nazivom ’’Razmena iskustava - širenje tematskog programa mreže“ biće održana u Knjaževcu od 10. do 12. septembra.

Obuka, koja je deo projekta „Mladi Balkana za Evropu“, ima za cilj da unapredi kapacitet članova regionalne mreže u oblasti vladavine zakona, osnovnih prava, zapošljavanja i reforme javne uprave na lokalnom nivou. 

Tokom tri dana obuke učesnici će se fokusirati na savladavanje metodologije praćenja i ocenjivanja lokalnih javnih politika vezanih za oblasti nekoliko pregovaračkih poglavlja: 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, 23 - Pravosuđe i osnovna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbednost. Pored toga, tokom obuke će biti reči i o metodologiji zastupanja zasnovanog na dokazima.

Nakon obuke očekuje se da će sve partnerske organizacije u daljem radu imati zajednički metodološki pristup koji će omogućiti uporednu analizu lokalnih politika iz pomenutih oblasti širom Balkana.

Treneri i predavači će biti stručnjaci i praktičari u oblasti praćenja i ocenjivanja lokalnih politika i zagovaranja zasnovanog na dokazima. Domaćin obuke biće LDA Knjaževac, kao jedna od osam LDA kancelarija sa Balkana koje, uz ALDA Skoplje, čine mrežu BNLD. 

Projekat „Mladi Balkana za Evropu“ partnerski realizuju organizacije Fondacija Centar za demokratiju i CRTA iz Beograda, Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju ALDA sa sedištem u Strazburu,  Balkanska mreža za lokalnu demokratiju BNLD sa sedištem u Skoplju, Youth Act iz Albanije i Sodem iz Turske. Ovaj projekat finansiraju Evropska unija i Balkanski fond za demokratiju.

Više o projektu i partnerima možete saznati na sajtu www.alda-balkan-youth.eu