Telefonska linija 19833 ponovo otvorena za psihoterapijsku podršku

 Telefonska linija 19833 ponovo otvorena za psihoterapijsku podršku

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštila je da je to ministarstvo ponovo ustupilo telefonsku liniju 19833 Savezu društava psihoterapeuta Srbije, kako bi građani mogli da dobiju besplatnu psihoterapijsku pomoć tokom pandemije.

Na liniji Nacionalnog kontakta centra za bezbednost dece na internetu svakoga dana, od 15 do 21 čas, volonteri Saveza pružaju podršku svim građanima koji imaju psihološke tegobe usled pandemijske krize. Istovremeni Centar nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima na istom broju telefona sa ciljem pružanja saveta za jačanje bezbednosti dece na internetu i prijema prijava ugrožavanja dece onlajn. Građani će imati tehničku mogućnost izbora opcije za razgovor sa edukatorima Centra ili sa psihoterapeutima.

Tokom vanrednog stanja, u aprilu i maju, građanima je takođe bilo omogućeno da na ovaj način dobiju podršku, budući da je nesumnjivo da pandemija uzrokuje teskobu i druge psihološke probleme kod ljudi, navodi se u saopštenju. U tom periodu, volonteri Saveza primili su 286 poziva, a prosečno trajanje razgovora bilo je približno 22 minuta.