Svi smo isti, zar ne?

MS klub, Tehnička škola i Dom učenika srednjih škola u Knjaževcu realizuju projekat čiji je cilj podizanje svesti naših mladih sugrađana o problemima osoba sa invaliditetom. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

MS klub, Dom učenika srednjih škola i Tehnička škola u Knjaževcu zajedno na istom zadatku – da mladim ljudima približe naše sugrađane sa invaliditetom. MS klub otvorio je svoja vrata učenicima Tehničke škole i organizovanjem zanimljivih radionica pokušava da utiče na promenu svesti i odnosa mladih prema osobama sa invaliditetom.

„Mnoge barijere u komunikaciji potiču zbog neinformisanosti. Verujem da će nas srednjoškolci tokom realizacije ovog projekat bolje upoznati i da će ubuduće na osobe sa invaliditetom gledati na drugačiji način. Takođe smatram veoma važnim da iz svega ovoga izvuku pouku da je život borba i da nikada ne treba da odustaju“, kaže Ana Ranđelović, predsednica  Udruženja multiple skleroze Knjaževac.

U Domu učenika kažu da su ovi mladi ljudi sa zadovoljstvom prihvatili učešće u projektu. „Na ovaj način njima se omogućava da vide da su svi isti i da promene u sebi svest o osobama sa invaliditetom. Radimo na tome da deca shvate da svi imaju ista prava, kao i da svakome može da se desi da dođe u takvu situaciju“, rekla je  Jasmina Radenković, vaspitačica u Domu učenika
Prema rečima samih učesnika radionice koja je danas organizovana u MS klubu, većina mladih gotovo da nije ni bila svesna postojanja osoba sa invaliditetom i njihovih problema. Nadaju se da će ovaj projekat pomoći da se te granice i predrasude izbrišu ili bar umanje.

Projekat, pored organizovanja različitih radionica, obuhvata i predavanja o osobama sa invaliditetom koja su za srednjoškolce i njihove profesore pripremili stručnjaci u oblasti psihologije, neurologije i sociologije. Projekat „Svi smo isti, zar ne?“ finansijski je podržalo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.