Svetsko srebro iz Turske za zlatnu stranicu knjaževačke košarkaške istorije

Revijalnom utakmicom između ekipa nekadašnjih knjaževačkih gimnazijalaca i Nibaka iz Niša, obeleženo je 10 godina od najvećeg uspeha u istoriji knjaževačke košarke – osvajanja srebrne medalje na Svetskom školskom prvenstvu 2009. u Turskoj. Srebro iz Turske jedan je od najvećih uspeha u istoriji knjaževačkog sporta.

Bila je to prilika za susret starih sportskih prijatelja i za prisećanje na dane kada su gimnazijalci, kao članovi Košarkaškog kluba Knjaževac, bili jedna od najuspešnijih ekipa u državi.
''Mislim da tek sada, sa vremenske distance od 10 godina, možemo da vidimo koliko je značajno to što su ovi momci uradili za košarku i naš grad. Sport pravi dobre ljude, životne borce i pobednike, a ovi momci su primer onog najboljeg u sportu'', kazao je Branislav Josifović, šef  Kabineta predsednika opštine. 
 
Pre deset godina sa klupe je, kao trener, ekipu je u Turskoj predvodio Žarko Cvetković, direktor Gimnazije.

  „Imali smo velike probleme da uopšte otputujemo u Tursku. Moram da pomenem neke ljude koji su mnogo pomogli, poput Vesne Simić, tadašnje zamenice predsednika opštine, kao i pokojnog profesora Dragana Jovanovića. Na Svetskom prvenstvu momci su igrali izvanredno, beležili pobede iz dana u dan, poraz od Brazila omogućio nam je da izbegnemo domaćina sve do finala i iako je na kraju osvojeno srebro, ova generacija za mene će uvek biti zlatna“, rekao je Žarko Cvetković.

Da je veliki uspeh knjaževačkih gimnazijalaca prepoznat i kao uspeh košarkaške organizacije potvrdio je Dušan Projović, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, koji je prisustvovao utakmici i još jednom čestitao „srebrnim“ košarkašima.

Jedan od glavnih organizatora ovog košarkaškog spektakla bio je kapiten knjaževačke ekipe, Marko Perić, koji je zahvalio brojnim sponzorima na pomoći pri organizovanju utakmice. „Nije bilo nimalo lako okupiti posle 10 godina sve ove momke. Drago mi je što je velika većina ipak došla, a posebno zahvaljujem i publici koja je u ovolikom broju došla na utakmicu. Što se Svetskog prvenstva u Turskoj tiče, najradije se sećam polufinalne utakmice sa Bugarskom koju smo dobili košem Vuka Jovanovića u poslednjoj sekundi“, ističe Marko Perić.
 
Pored desetorice igrača, koji su nastupali u Turskoj, ovom prilikom posebno su apostrofirani i oni koji iz objektivnih razloga nisu bili u mogućnosti da lično prisustvuju obeležavanju jubileja – reprezentativac Nemanja Krstić, Marko Vučetić i, pre svih, trener Jovan Popović objektivno najzaslužniji za sve uspehe knjaževačke košarke u mlađim kategorijama tokom njegovog sedmogodišnjeg boravka u Knjaževcu.

Iako je utakmica protiv niškog Nibaka bila revijalnog karaktera, nekadašnji gimnazijalci veoma ozbiljno su shvatili ovo odmeravanje snaga, odigrali su maksimalno ozbiljno svih 40 minuta i na kraju pobedili 76:68.