Svetski dan obolelih od multiple skleroze: Ostanimo povezani

Sa ciljem da se podigne svest javnosti o problemima i potrebama sa kojima se oboleli susreću, pod sloganom ''Ostanimo povezani''  30. maja obeležava se Svetski dan obolelih od multiple skleroze.

S obzirom da opasnost od koronavirusa još uvek nije prošla, Udruženje multiple skleroze u Knjaževcu još uvek ne okuplja svoje članove, jer oni spadaju u rizičnu grupu, ali to im, kako kažu, ne smeta da budu povezani i da brinu jedni o drugima, kako to čine i u takozvanim ''normalnim'' okolnostima.

Okupljeni u Udruženju trude se da svoje aktivnosti kreiraju na način koji će biti prepoznatljiv njihovim poznanicima, prijateljima, rođacima, odnosno svima od kojih očekuju razumevanje i podršku. U prostorijama  Udruženja organizuju se susreti sa lekarima, radionice u kojima se članovi druže i bave kreativnim radom.

Knjaževačko udruženje deo je velike porodice koja zastupa interese više od 9000 obolelih od multiple skleroze širom Srbije. Lekari kažu da ova bolest, nepredvidiva misterija, počinje između 20. i 40. godine, mada se može javiti u bilo kom životnom dobu. MS je češća kod žena nego kod muškaraca, a statistika Svetske zdravstvene organizacije upozorava da je kod mlađe populacije MS vodeći uzrok netraumatskog invaliditeta.

Odlukom, donešenom ove godine, da na pozitivnu listu lekova stavi i savremenu terapiju za obolele od MS-a, država je učinila veliku stvar, ali će, verovatno, Timokom morati da protekne još mnogo vode, pre nego što se položaj obolelih od multiple skleroze popravi u pogledu dijagnostike, lečenja i rehabilitacije i pre nego svi zajedno uklonimo i poslednju barijeru – onu arhitektonsku i, još važnije - onu u svojim glavama.