Svetska nedelja dojenja ove godine nešto drugačija

Svetska nedelja dojenja ove godine nešto drugačija

Drugu godinu zaredom, Udruženje Porodični centar bavi se promocijom, podrškom i istraživanjem na temu dojenja u lokalnoj zajednici. Ove godine, u okviru Svetske nedelje dojenja, koja traje od 1. do 7. avgusta, usled pandemije korona virusa, aktivnosti Udruženja biće prilagođene aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Umesto okupljanja i javnih akcija, ove godine će se aktivnosti Porodičnog centra realizovati putem medija i društvenih mreža.
Prva nedelja avgusta u svetu se obeležava kao međunarodna nedelja dojenja, ove godine sa porukom “Podržite dojenje za zdraviju planetu“.
Kao deo zajednice, Udruženje Porodični centar je tokom prošle godine radilo istraživanje o postojećem sistemu promocije i podrške dojenja u Zdravstenom centru Knjaževac i lokalnoj zajednici, u okviru projekta “Važno je znati podršku dati – podrška dojenju”. Istraživanje je pokazalo da svi akteri društva mogu i moraju pružati veću podršku majkama kada je u pitanju dojenje, jer iako je kod 90,4 procenata novorođenčadi u Srbiji započeto sa dojenjem, svega oko 13% dece se isključivo doji do šestog meseca.

Porodični centar je, uz odobrenje Ministarstva zdravlja, kao deo realizovanog projekta publikovalo je i Brošuru o dojenju koja je porodiljama u Knjaževcu dostupna u porodilištu, savetovalištu za decu, dispanzeru za žene, kao i u službi patronaže. Takođe, brošuru u elektronskom obliku naše sugrađanke mogu preuzeti na FB stranici Udruženja, kao i na sajtu FKMS radija, a za dodatne savete i podršku možete se obratiti na telefon Porodičnog centra: 062-18-84-084 ili na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
U ovoj godini Porodični centar nastavlja sa realizacijom projekta “Važno je znati podršku dati - podrška roditeljstvu”. Škola roditeljstva biće organizovana, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, na online platformi, a zainteresovane trudnice biće obaveštene o terminima radionica i načinu prijave. Jedna od tema prve ovakve škole u Knjaževcu biće upravo dojenje, o čemu će polaznice moći da razgovaraju sa našim stručnjacima, ali i sa majkama koje će rado podeliti svoja iskustva.
Obeležavajući ovogodišnju međunarodnu nedelju dojenja iz Porodičnog centra podsećaju da savetovanje, edukacija i podrška mogu povećati stopu isključivog dojenja kod dece mlađe od šest meseci i do 90%! Ako ne postoji medicinski opravdan razlog za drugo, izaberite dojenje, poručuju iz Porodičnog centra.