Sveti Trifun u knjaževačkim vinogradima

Srpska pravoslavna crkva i vernici praznuju danas Svetog Trifuna. Jednog od Hristovih velikomučenika, koji je postradao za hrišćansku veru, posebno poštuju vinogradi, te se na ovaj dan odlazi u vinograde, orezuje loza i čokoti zalivaju vinom, u nadi da će nova berba biti berićetna.

Svakog 14. februara Dušan Nikodijević rano ujutru  povede unuka u porodični vinograd na Berčinovačkom brdu, da zajedno orežu po koju lozu i vinom zaliju čokote. Običaj je to o Svetom Trifunu, sačuvan od davnina. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

''Vinograd je zasađen 1971. godine, od 72. izlazimo stalno, otac i ja. Običaj je da se oreže jedna giža, a veruje se, ako pada kiša ili sneg na ovaj dan, biće dobra godina,'' kaže Dušan Nikodijević.

Onako kako je učio od svojih dedova, Dušan tradiciju premosi na petogodišnjeg unuka Marka.
 
A na Boševu, na Džervinovoj plantaži, lozu je orezao episkop timočki Ilarion.

''Potrudili smo se da zajedno prizovemo blagoslov božiji, da to što se ljudi trude, bude od Boga blagosloveno'', rekao je episkop Ilarion.
 Četrdesetak hektara Džervinovih vinograda zasađeno je belim i crvenim grožđem, od koga se, u skladu sa tradicijom dugom gotovo čitav vek, u Podrumu prave kvalitetna bela, roze, ili crvena vina. Radovan Jović, menadžer Podruma, najavljuje na proleće nova visokokvalitetna buetljna vina.

Sveti Trifun treba da pomogne da nebo bude milostivo prema vinovoj lozi, jer, kako kažu vinogradari, dobro vino je rezultat znanja, ali sve počinje u vinogradu i mnogo toga zavisi od ćudi prirode. Jednog od Hristovih velikomučenika, koji je postradao za hrišćansku veru, u ovim krajevima zovu i Zarezač.