Sveti Trifun: Da grozdovi budu veliki, a zrna puna !

Praznik Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, obeležen je u svim knjaževačkim vinogradima. Proizvođači vina sa oznakom geografskog porekla okupili su se ove godine u vinogradu Zvonimira Uroševića u Ravni.

U vinogradima svaki 14. februar, praznik Svetog Trifuna, počinje orezivanjem vinove loze, prelivanjem čokota vinom, da bude rodna bude godina, a vino kvalitetno. Knjaževački proizvođači vina sa geografskim poreklom i kompanija ''Džervin'' okupili su se u mladom vinogradu Zvonimira Uroševića u Ravni. Slavski kolač presečen je u prisustvu protojereja Perice Božunovića.

Početak dobrog vina nije u podrumu, već u vinogradu, te Sveti Trifun treba da pomogne da nebo bude milostivo prema vinogradima.

''Protekla godina je bila dobra i ceo naš kraj imao je dobru berbu. Ove godine nije bilo puno snega i kiše, ali se nadam da to neće uticati na proizvodnju. Ustalom, nikad se ne zna, možda bude i kiše i snega, mart je čudan,'' kazao je vlasnik vinarije ''Urošević''.

Naredne godine domaćin Trufundana biće nova vinarija Todorović iz Potrkanja, koja je prve boce vina na tržište izbacila protekle godine.