Susreti etno udruženja: Nema nacionalne kuće bez temelja

U Knjaževcu su proteklog vikenda, prvog i drugog decembra, održani 13. Susreti etno udruženja i asocijacija Srbije. Na poziv Udruženja za negovanje tradicije ''Izvor'' odazvalo se preko stotinu izlagača iz cele zemlje. Susrete je, kao i prethodnih godina, otvorio predsednik Opštine Milan Đokić.

Trinaestu godinu zaredom Knjaževac je bio domaćin Susreta etno udruženja i asocijacija Srbije. ''Naša je misija da ljubav i poštovanje prema onome što je duhovana kultura i nematerijalna baština prenesemo na mlade'', kazala je na svečanosti otvaranja Ljiljana Mihajlović, predsednica ''Izvora''.

''Duhovna kultura, oblici nematerijalne baštine od velike su važnosti za svakog čoveka ove naše lepe zemlje, a sa njima i svest da ih treba istraživati i trajno sačuvati od zaborava. Ova manifestacija, koja traje 13 godina, sasvim sigurno jedan je od načina da se to i učini.''
 
O važnosti poštovanja tradicionalnih vrednosti govorio je i predsednik Opštine Milan Đokić.

''U godini kada obeležavamo 100 godina od završetka Velikog rata, u kome je Srbija podnela nesrazmerno veliku žrtvu da bi vaskrsla onako kao što Natalijina ramonda vaskrsava na Kajmakčalanu...Da bi neki narod vaskrsao, on mora da zna gde su mu temelji da bi mogao da zida nacionalnu kuću prema krovu. Kao što nema krova bez temelja, tako nema ni budućnosti bez prošlosti. Značaj vaših udruženja i jeste da našu decu učite onome što jesu tradicionalne vrednosti, onome što jeste naša prošlost, istorija, onome što jesmo mi''.
 
Otvaranje Susreta obeležili su učenici Tehničke škole. Pričom, glumom, a pre svega šarmom, proveli su publiku kroz istoriju knjaževačke varoši, pokazavši kultno – istorijske i prirodne znamenitosti svog zavičaja. I sve to u društvu sa narodnim umetnicima Slađanom Ilićem i Jordanom Vasiljevićem. A za to vreme na preko stotinu štandova odvijao se pravi festival rukotvorina, starih zanata, hrane i pića. Posebno zanimljivi bili su najmlađi.

Sasvim poseban ukras 13. Susreta etno udruženja i asocijacija Srbije bile su lepe devojke u modelima ''Izvora''. Ovoga puta bili su to unikatni šalovi i nova kolekcija haljina, ono po čemu je ovo knjaževačko udruženje poznato u okvirima mnogo širim od knjaževačkih.