Sud otvorio vrata za razgovor o pravičnosti izvršnog postupka

Tematska otvorena vrata, druga u Knjaževcu, organizovana sinoć u Osnovnom sudu, bila su posvećena temi ''Kako obezbediti efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku''.

Druga po redu Otvorena vrata pravosuđa u Osnovnom sudu u Knjaževcu, koja građanima pružaju priliku da se se susretnu sa predstavnicima pravosudne vlasti i postave im pitanja, bila su posvećena efikansnosti i pravičnosti u izvršnom postupku.
 
''Postoji generalno nepoverenje građana u pravosuđe, a izvršni postupak je posebno bolna tačka. Građani ovaj postupak smatraju u velikoj meri nepravičnim i ne razumeju ga do kraja. Želeli smo da organizujemo ovakav skup i da otvorimo temu izvršnog postupka'', kazala je Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja.
 
I dok javni izvršitelji smatraju da se izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, osim smanjenja njihove naknada, rasterećuju sudovi, advokati su mišljenja da su novi propisi doneseni ishitreno.
 
''Najnovijim izmenama Zakona došlo je do značajnih promena u smislu smanjenja tarife, naknada za rad javnih izvršitelja za predmete manje vrednosti. Sudovi se rasterećuju za sve budžetske predmete, koje preuzimaju javni izvršitelji'', rekao je Mića Ivković, javni izvršitelj.
 
''Ovaj zakon ima niz negativnih rešenja. Suštinski se ništa ne menja i ni na koji način se ne poboljšava niti položaj poverilaca, niti položaj dužnika, osim kada je reč o Republici Srbiji, koja je privilegovani dužnik'', smatra Miodrag Radančić, advokat.
 
Za pravnike, ovakve i slične tribine dobar su način da uđu u suštinu novih zakonskih rešenja.
 
''Smatram da je organizoavanje ovakvih predavanja vrlo bitno kako za pravnu struku, tako i za građane, pogotovu kada se radi o izmenama i dopunama zakona koje nisu dovoljno protumačene,'' mišljenja je Tamara Milutinović, diplomirana pravnica.
 
Tematska otvorena vrata po drugi put su održana u Knjaževcu u okviru projekta u koji je uključeno 27 organizacija civilnog društva, 15 opština Srbije i strukovna udruženja pravosuđa. Kako se čulo, ovakvi forumi su više nego potrebni, s obzirom da istraživanja pokazuju da samo jedna trećina građana Srbije ima poverenja u sudstvo.