Šta radite 21. septembra: ''In honor of my donor'' na Tupižnici

Planinarska akcija ''In honor of my donor'' biće ove godine organizovana po šesti put. Start uspona na Tupižnicu je 21. septembra u 9:00 časova iz Bučja.

U čast donora kome duguje život, Knjaževčanka, možda bi ona više volela da kažemo Bučjanka, a u svakom slučaju, građanka sveta, Sandra Živković, godinu dana nakon transplantacije pluća, pokrenula je planinarsku akciju uspona na Tupižnicu. U pohodu na 1162 metra visku planinu, svake godine pridužuje joj se sve veći broj ljubitelja prirode, među kojima su i oni koji su, kao i Sandra, uspešno prebrodili transplantaciju organa. Ove godine, 21. septembra, akcija će biti organizovana po šesti put.

''Poslednje dve godine bilo je oko 300 ljudi, a krenuli smo sa petnaestak, pa sa stotinak...Zadovoljna sam jer se svake godine javi neko novo planinarsko društvo, uvek imamo nove, pozitivne komentare, tako da mislim da itekako imamo uticaj na podizanje svetsi o značaju zaveštanja organa.

Razgovarale smo u trenutku kada se Sandra borila za život još jednog mladog Knjaževčanina kome je neophodna transplantacija, a u situaciji kada Srbija još uvek, sa malim brojem donora, nije ispunila uslove za članstvo u organizaciji Eurotlansplant, koja koordinira transplantaciju organa između zemalja članica.

''Još uvek nemao uslove za Eurotlansplant. Da bi bili čllanica Eurotransplanta, potrebno je 10 donora na milion stanovnika. Trenutna situacija u Srbiji je tri donora na milion stanovnika. Jedan dečko iz Knjaževca ima cističnu fibrozu, u jako je teškom stanju život mu zavisi od transplantacije. Iskoristila bih ovu priliku da apelujem na sve ljude da zaveštaju svoje organe, jer im oni neće trebati posle smrti, a nekome su itekako potrebni''.

Planinarski uspon na Tupižnicu organizuju udruženje „BUK“ i PD „Babin zub“ iz Knjaževca i "Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Srbije" iz Beograda, a akciju podržavaju i Ministarstvo zdravlja i RTS kroz kampanju „Produži život“. Start akcije je 21. septembra u 9:00 časova u Bučju.