Šesti avgust u Podvisu: Dan Mesne zajednice

Šesti avgust, Dan rudara obeležava se u znak sećanja na dan kada su 1903. senjski rudari počeli štrajk zbog loših finansijsijskih i radnih uslova. U nekada rudarskom Podvisu ovaj datum obeležava se zabavnim i sportskim aktivnostima, kao Dan mesne zajednice.

I ovog avgusta selo sa oko 250 stanovnika je oživelo, kao u vreme kada je Podvis bio centar kulturnog života knjaževačke opštine, kaže Slaviša Milosavljević, predsednik Saveta MZ Podvis. 

''Rudnik je bio pokretač opštine Knjaževac. Zatvaranjem rudnika, sve je krenulo dugim putem. Sada imamo firme koje održavaju Podvis na solidnom nivou. Pre svega, tu je SCS plus koji divno radi i sarađuje sa meštanima Podvisa, zapošljava mlade ljude. Mi hoćemo da se privatizacija Fabrike kotlova vrati nazad, da se imovina ustupi državi, opštini i MZ Podvis. Želimo da sa inistranim investitorima uđemo u neke manje projekte, ali nas ta privatizacija sprečava.''

Opština Knjaževac spremna je da podrži sve kvalitetne ideje mesnih zajednica, u nadi da će ih s vremenom biti sve više, jer će to biti znak da se život vraća u naša sela, kazao je u Podvisu, Mišel Nikolić, pomoćnik predsednika opštine.

''Šesti avgust je Dan rudara, koji se, u organizaciji MZ svake godine organizuje kao dan MZ, uz maksimalnu podršku lokalne samouprave. Nadamo se da će ovakve manifestacije biti sve brojnije, da zažive sela, jer bez toga nema opstanka knjaževačke opštine.''

U kulturno – umetničkom programu, koji je, za ovu priliku, Mesna zajednica Podvis pripremila u saradnji sa Udruženjem ''Izvor'', učestvovali su Škola folkora Doma kulture, vokalni i instrumentalni solisti i narodni pesnik Slađan Ilić.