Sanacija požara na deponiji: Dvanaestočasovno radno vreme za komunalce

Vatrogasne jedinice i radnici Javnog komunalnog preduzeća Standard od 21. avgusta bore se sa požarom na gradskoj deponiji u Knjaževcu. Nakon što je vatra ugašena, počela je sanacija, navozom zemlje preko zapaljivih površina.

Prvi put, u istu svrhu, koriste se i organska sredstva, kaže Bratislav Milijić, tehnički rukovodilac u Standardu. 

''Sada radimo na sanaciji požara u smislu navoza inertnog materijala, odnosno zemlje. Sverozapadni deo deponije prema Štipini i železničkom mostu u potpunosti je saniran. Naveženo je preko dve hiljade kubika zemlje. Radimo punom parom uprkos otežanim uslovima i vetru. Napredujemo, ali ne možemo da preciziramo vremenske okvire kada će sve biti sanirano, ali ja očekujem da do utorka sve bude pod kontrolom. Prvi put smo probali neka organska sredstva na bazi algi.''

Još uvek se ne zna u kojoj meri je štetan vazduh, koji građani udišu, kada vetar do njihovih domova donese gusti dim, tako da im iz Standarda savetuju maksimalan oprez. 

''Građanima savetujemo da, kada vetar duva u pravcu njihovih objekata, zatvore prozore, sačekaju da vetar promeni smer i onda provetre svoje prostorije. Vazduh sigurno nije dobar, štetan je, ali ne znamo u kojoj meri. Izvinjavamo se svima, ali ovo je nešto što niko nije želeo, ni očekivao. 

Knjaževački komunalci angažovami su 12 časova dnevno, bez prekida. Tokom noći organizovana su dežustva vatogasnih i komunalnih cisterni. Tako će biti sve dok posao na sanaciji deponije ne bude potpuno završen, što bi, prema nekim predviđanjima, moglo da se dogodi početkom naredne sedmice.