Prvi Omladinski kulturni forum

Centar lokalne demokratije organizovao je prvi Omladinski kulturni forum tokom kojeg se razgovaralo o učešću mladih u procesu planiranja i realizaciji programa kulture u Knjaževcu.

 

Šta je to što treba uraditi kako bi programi kulture bili zanimljiviji mladim ljudima ? Šta bi mladi želeli da vide, čuju, dožive, u čemu žele da učestvuju i koliko su institucije kulture spremne da im izađu u susret ? Ovo su neka od pitanja na koja su se tražili odgovori tokom prvog Omladinskog kulturnog foruma, koji je organizovao Centar lokalne demokratije. Tema je zainteresovala mahom učenike Tehničke škole.

''Saznala sam mnogfo toga o tome šta rade ustanove kulture i nevladine organizacije, a što se mene tiče, najviše me privlači nešto što je vezano za tradiciju'', kazala je Nevena Jeftić, učenica Tehničke škole.

''Kada planiramo neka dešavanja u gradu, razmišljamo o nogim stvarima, a važno je da probudimo svest mladih ljudi o značaju kulture. U gradu se nudi dosta toga što mladi mogu da dožive, u čemu da učestvuju...'', smatra Svetlana Petrović, pedagog u Tehničkoj školi.

Kako se čulo, ustanove kulture i udruženja otvoreni su za saradnju sa mladima, a ono na čemu, pored ostalog, terba raditi je promocija programa putem društvenih mreža, mladi kažu naročito preko Instagrama.

''Čuli smo interesantne predloge mladih ljudi, nešto o čemu nismo razmišljali mi koji radimo u organizacijama i institucijama. Ti predlozi mogu da nam pomognu da unapredimo rad. Postoji potreba za ovakvim dijalogom, a dobro bi bilo da se oni ne događaju sporadično, već da postanu praksa'', rekao je Saša Marinkov iz Centra lokalne demokratije.

Omladinski kulturni forum organizovan je u okviru projekta Clink, koji se bavi promocijom kulturnog nasleđa i pronalaženjem načina za uključivanje mladih u kulturne procese. Na Forumu su učestvovali Narodna biblioteka ''Negoš'', Zavičajni muzej, Turistička organizacija, Atelje lepih veština i Centar za kreativni razvoj.