Prvi građanski protest: Za Knjaževac bez straha

Pod sloganom ''Za Knjaževac bez straha'' u Knjaževcu je sinoć održan prvi građanski protest ''1 od 5 miliona''. Protest je počeo na Trgu oslobođenja, a završen šetnjom gradskim ulicama. Učesnici su pozvali na jedinstvo protiv akuelne vlasti i najavili novo okupljanje naredne sedmice.

Pred nama je odlučujuća borba za sam opstanak države i opstanak naroda, koji nije zaslužio da živi u sramoti i strahu. Srbija ima najgoru vlast u svojoj istoriji, poručeno je sa prvog građanskog protesta ''1 od 5 milona'' u Knjaževcu. Protest je počeo na Trgu oslobođenja, gde su se okupljenim građanima, koji su nosili transparente ''Knjaževac naš grad'', ''Vratimo državu narodu'', pištaljke i srpske zastave, obratile Vladana Veljković, borac za ljudska prava, Jelena Anasonović, studentkinja Fakulteta političkih nauka i Tamara Milenković Kerković, profesor na Ekonomskom fakultetu u Nišu. One su pozvale na jedinstvo u borbi protiv aktuelna vlasti, a zatraženo je i da se hitno obelodani ko je kriv za smrt Stanike Gligorijević, Knjaževčanke koja je izgubila život u saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac. 

''Čijom bahatom vožnjom je došlo do užasne smrti Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi Doljevac- Zorana Babića, negovog vozača, ili nekog trećeg ? Zašto se to krije'', pitala je Vladana Veljković.

''Stranka, ili bolje rečeno interesna grupa SNS-a zarobila je medije. Izbori su postali farsa, Skupština je postala farsa, obrazovanje je urušeno...Profesore univerziteta nazivaju neozbiljnima, građane šakom jada. Kada je to bilo da ministri opstaju sa dojazano plagiranim doktoratima ? Kada je bilo da ministar peva stranim delegacijama, a da osuđivane pevačice, koje zovu ''majkama nacije'', sede u VIP ložama'', rekla je profesorka Tamara Milenković Kerković.

''Timočka krajina je za sve crna rupa. Naši mladi odlaze na fakultete, na provremeni rad u inostranstvo i odatle se više ne vraćaju. Znam da vas kod kuće čekaju penzioneri koji razmišljaju kako da svoju penziju rasporede na celu porodicu, pošto tako mi u istočnoj Srbiji hranimo naše najmilije. Znam da vas kod kuće čekaju uključeni skajpovi i fejsbukovi, preko kojih ćete se čuti sa sa vašim najmilijima, koji više nisu u Srbiji i Knjaževcu. E, zato kažemo: mi više nećemo da ćutimo '', poručila je Jelena Anasonović.

Učesnici protesta prošetali su knjaževačkim ulicama, najavivši novo okupljanje narednog četvrtka i poručujući odbornicima lokalne skupštine i iz vlasti i iz opozicije da stanu uz narod.