Protest u Balta Berilovcu: Ne damo reke i tačka !

Selo Balta Berilovac, kapija Stare planine, bilo je mesto prvog velikog protesta protiv izgradnje mini hidrocentrala, održanog u knjaževačkoj opštini.

Meštanima staroplaninskih sela pridružili su se žitelji okolnih gradova, ljubitelji prirode, bajkeri, biciklisti, aktivisti ekoloških organizacija, odbornici u skupštinama opština.

U odbranu reka udružilo se 39 mesnih zajednica iz Pirota, Dimitrovgrada i Knjaževca. Formiran je Savez mesnih zajednica Stare planine.

''Planeta Zemlja nudi dovoljno za svačije potrebe, ali ne i za svačiju pohlepu'', rekao je Nebojša Ilić, predsednik Saveza.

Od kada je formiran pokret ''Odbranimo reke Stare planine'', sprečena je gradnja na nekoliko reka. Izgrađena je samo centrala u Crnom vrhu. Sledeći korak je vađenje cevi, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta.

''Od 2016. uspeli smo da zaustavimo svaki projekat na Staroj planini. Jedina koja je, na žalost, izgrađena je na Crnovrškoj reci. Uspeli smo da probudimo institucije, sudovi presuđiju u korist naroda, okupili smo hrabre ljude, pofesore univerziteta...Na redu je vađenje cevi. Svi koji su ukopali cevi krše zakon o vodam. Siguran sam da će 2020. biti godina vađenja reka iz cevi....''

Kada bogatašima koji guraju reke u cevi bude ukinut status povlašćenih proizvođača i kada se bude poštovao zakon o gradnji na vodotokovima u zaštićenim područjima, srpske reke nastaviće slobodno da teku, poručeno je iz Balta Berilovca.