Preminuo Zvonimir Pavković

Preminuo Zvonimir Pavković

U Knjaževcu je u 76. godini života preminuo Zvonimir Pavković, profesor književnosti po obrazovanju, a glumac, voditelj, aforističar, pisac i večiti entuzijasta po opredeljenju.

Više od šest decenija Zvonimir Pavković bavio se kulturno – umetničkim amaterizmom, postavši zaštitno lice brojnih manifestacija ne samo u knjaževačkoj opštini, već i mnogo dalje. Mi smo za zvali ''Vešta'', a po Srbiji je, zbog svoje strasti ka sakupljanju narodnih umotvorina, bio poznat i kao ''Timočki Vuk''.

Zvonkova velika ljubav bilo je i pozorište, a na pitanje zašto nije otišao u profesionalnce, imao je običaj da kaže: ''Bolje biti prvi u selu, nego poslednji u gradu'', ostajući veran rodnoj Štipini, Knjaževcu, Timočkoj krajini, koja je, zbog svojih arhaičnih običaja, uvek bila nepresušni izvor inspiracije.

Gledali smo ga i slušali kao Nikoletinu Bursaća, kao ćaju na ''Molitvi pod Midžorom'', kao solunca, hajduka, kao Borinog Mitketa...Njegova kazivanja nikada nikoga nisu ostavljala ravnodušnim. Kao penzioner, učestvovao je u radu Kulturno – umetničkog društva ''Sunčana jesen'', sa kojim je ostvario na desetine nastupa kao voditelj, recitator, pripovedač, glumac, pesnik.

Osnivač je udruženja građana ''OSA'' – Opštinskog saveza ametera, čiji je cilj bio otkrivanje talenata, edukacija mladih, njihovo usmeravanje i pomoć da svoje talente usmere u pravom smeru.

Za svoj doprinos negovanju kulturne baštine dobio je brojna priznanja, među kojima Zlatnu medalju i nagradu za životno delo Kulturno – prosvetne zajednce Srbije, Majsku nagradu opštine Knjaževac.

Zvonko je bio suprug, otac, deda, a mnogi od nas doživljavali su ga kao člana svoje porodice, kojoj će nedostajati.

Zvonimir Pavković biće sahranjen danas u 13:00 časova na seoskom groblju u Štipini.