Preminuo profesor Miodrag Sibinović

Preminuo profesor Miodrag Sibinović

Istaknuti srpski slavista, lingvista, prevodilac, književnik i penzionisani profesor Filološkog fakulteta, Miodrag Sibinović, poreklom iz Koželja kod Knjaževca, preminuo je juče u 83. godini, saopštila je njegova porodica.

Objavio je više od 300 stručnih i naučnih radova i 20 autorskih knjiga iz oblasti nauke o književnosti. Sibinovićeva knjiga „O prevođenju” (1990) bila je osnovni udžbenik za sve srednjoškolce prevodilačkog smera u Srbiji.

Njagovi kursevi iz ruske narodne književnosti i iz teorije prevođenja bili su prvi kursevi iz ovih naučnih disciplina na slavistici i Beogradskom univerzitetu, javlja Tanjug.

Radovi su mu objavljivani, osim na srpskom, na ruskom, češkom, francuskom, beloruskom i ukrajinskom jeziku. Godine 1996. dobio je zvanje počasnog doktora Moskovskog univerziteta.

Miodrag Sibinovović bio je dragoceni saradnik Narodne biblioteke ''Njegoš'' i Zavičajnog muzeja u Knjaževcu na istraživanju prošlosti našeg kraja.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a bio je i nosilac posebnog priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.