Preminula Slavinka Verhovski

Preminula Slavinka Verhovski

U Knjaževcu je nakon duže bolesti preminula Slavinka Verhovski, jedna od dve žene u istoriji Knjaževca, koje su bile na njenom čelu.

Slavinka Verhovski rođena je u Žitištu 1939. godine. Završila Rudarski fakultet i odmah nakon diplomiranja zaposlila se u Knjaževcu u Timočkim rudnicima uglja, čiji je bila stipendista. Radila je u službi za projektovanje i tehničku pripremu. Nakon formiranja RGP-a, 1970. odlazi u Bor, gde je ovo preduzeće imalo dva gradilišta i radi kao upravnik gradilišta Veliki Krivelj, da bi kasnije vodlila gradilište na 15. i 17. horizontu Jame Bor, radove na Servisnom oknu, te kolektoru u Borskoj reci. U direkciju, koja se nalazila u Knjaževcu, vraća se na mesto tehničkog direktora i tu funkciju obavlja od 1976. do 1979. godine. U ''Inposu'', tadašnjem OOUR-u RGP-a radi od 1979. do 1981. godine.

Bila je aktivna i u društveno – političkim organizacijama kao predsednik Opštinskog veća Saveza sindikata, potpredsednik i predsednik Skupštine opštine Knjaževac.

Svojoj profesiji vratila se 1990. godine da bi rukovodila radovima u rudnicima Blagojev kamen, Bor i Majdanpek. Zbog bolesti, u penziju odlazi 1991. godine.

Nakon odlaska u penziju, pokreće Udruženje Etno centar, u kome se grupa žena obučava za izradu dvopređnih čarapa, svojevrsnog brenda knjaževačke opštine.

Za svoj rad, nagrađivana je brojnim priznanjima, među kojima je i Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom.

Slavinka Verhovski biće sahranjena u subotu, prvog septembra u 13:00 časova na Istočnom groblju u Knjaževcu.